labcube logo

Tako je valjda sve to krenulo

Bojan J. i Darko: Zbog činjenice da smo medicinski biohemičari koji vole svoj posao i ispunjava nas ideja da nekome možemo da pomognemo, a pritom nas entuzijazam još nije napustio, proveli smo dosta vremena odgovarajući na pitanja prijatelja, rođaka, poznanika, dalje i bliže familije o tome šta znači povišen CRP, šta su leukociti, zašto je dobro da je LDL holesterol nizak a HDL visok, da li rezultati ukazuju na virus ili baketeriju. Lista je beskonačna. Savetovali smo ih u vezi sa tim koje analize i u koje vreme ima smisla raditi, šta može da se radi zajedno, na koje detalje bi trebalo obratiti pažnju itd. Onda su nas pitali koliko to sve košta, gde može da se uradi (u koju laboratoriju je najbolje da odem?), koliko treba vremena da se obradi uzorak, do kada radi laboratorija, imamo li njihov broj telefona, ima li nekih popusta, ”zaboravio sam da im kažem da mi urade gvožđe da li to može naknadno da se uradi?”, "je l' može neko da mi pogleda rezultate". Pitanjima nije bilo kraja.

Sva znanja iz teorije i prakse smo nesebično delili, u skladu sa mogućnostima. Svi su dobili odgovore, nikome nismo postavljali dijagnozu jer to i nije naš posao, ali je svako dobio pojašnjenje svojih rezultata uz odgovarajući savet. U međuvremenu smo shvatili da je svaki rad koji se ponavlja dobar kandidat za automatizaciju i unapređenje procesa.

Osim činjenice da smo medicinski biohemičari istina je i da smo pomalo lenji pa smo zamolili našeg drugara IT-evca da nam pomogne u pokušaju da nekako automatizujemo naše odgovore. Automatizacija se sastojala u tome da smo imali sve (kratke opise analiza po grupama, listu laboratorija, grupe testova...) sortirano i da smo brzo mogli da pronađemo ono što nam treba. To je u tom trenutku bio naš maksimum. Što smo više automatizovali više smo pitanja dobijali pa smo shvatili da naša automatizacija neće izdržati, razmišljali smo da li da emigriramo ili nađemo neko efikasnije rešenje. Bio je decembar 2017.

Bojan Ć.: Početkom septembra 2017. sam radio biohemijske analize kao deo sistematskog pregleda, kada sam dobio rezultate video sam samo koje su vrednosti van referentnog opsega ne i šta to znači, šta bi moglo da bude uzrok tome i kako da se to popravi. Pregled kod lekara je bio zakazan za 2 nedelje ali ja sam želeo da što pre saznam o čemu se radi i želeo sam da to što saznam bude tačno a ne nepotpuna informacija sa interneta. Prosledio sam rezultate Darku jer je biohemičar. Poslao mi je komentar i par linkova sa kratkim opisima analiza, sasvim dovoljno da shvatim šta se dešava i koliko je hitno odnosno nije hitno. Nakon nekog vremena sam želeo da ponovim analize da vidim da li se nešto promenilo poslao sam mejl Darku. Darko je bio zatpran poslom pa je prosledio Bojanu moja pitanja. Bojan je imao odgovore. Na izlasku iz laboratorije sam pomislio, zašto ne bismo napravili servis koji bi sve ovo mogao da radi umesto Darka i Bojana? Ma, sigurno već postoji tako nešto. Google nije dao očekivane rezultate, bio je decembar 2017.

Očekivano je bilo da nas trojica razmenimo ideje. Prvi razgovor na tu temu je definisao grubu skicu kako bi jedan takav servis trebalo da izgleda, šta je neophodno, šta je višak, šta je korisno ali ne mora odmah itd. Trebalo je puno vremena, rada, truda, sastanaka (živce da ne spominjemo ☺) da bi nastao servis koji je pred Vama i kojim želimo da pomognemo svima kojima se životni put u nekom trenutku ukrsti sa biohemijskom laboratorijom.

Mi smo LabCube, ukoliko želite da nam se predstavite možete napraviti nalog ovde. Ukoliko samo želite da se javite i kažete zdravo to možete uraditi ovde

Uprava (napolje!)

Bojan Ćulajević: Generator ideja i funkcionalnosti koji radi na entuzijazam i želju da se stvari promene, unaprede. Njegova tvrdoglavost, koju nije uvek lako razumeti, je izrodila upornost, posvećenost i veliki rad koji su LabCube gurnuli u realnost. Zadužen da sve radi, bude tačno, precizno i lako razumljivo. Ne ume da igra u timu ali ulaže veliki napor da to savlada.

Darko Perović: Misli da je ovo sve njegova brilijantna ideja. Tvrdoglav. Hoće da sluša. Bez živaca, ali naučen da se strpi. Kasni, uvek i svuda. Dolazak na vreme je gubljenje vremena kao stil života. Svima najbolji i sa svima fin. Sastavio je odličan tim za pisanje analiza, zadužen za sav sadržaj na stranicama. Odgovoran za društvene mreže. Poznaje laboratorije kao svoj džep. Svoju kreativnu stranu je prikazao i kroz našu LabCube pesmicu. Nije bio u vojsci ali zna šta je hvatanje krivine. Ume da poveže informacije i izvuče zaključak pre svih. Ljubitelj dobrog zvuka 🎸. Svakog petka oko 22h mu se dešava neverovatna promena.

Bojan Jevtić: Poslednja (i najvažnija) karika. Ne priča mnogo ali kaže dosta. Sjajne sposobnosti sagledavanja šire slike. Sjajan osećaj za kreiranje lakih rešenja. Kontaktiran zbog pisanja analiza (procena je bila da to sve drži u malom prstu i da će za 10 dana sve da ispiše), ispostavilo se da je kreiranje biznis modela mnogo korisniji njegov doprinos. Tvrdoglav. Lako se obeshrabri/demotiviše, ali se lako i zapali. Tolerantan, smiren, racionalan. Lenj, ali odgovoran. Voli da analizira i posmatra sve iz različitih uglova. Voli sve da proveri nekoliko puta pre nego što donese konačnu odluku. Glas razuma u ovom društvu.