Adrenalin

Adrenalin

Cena u privatnim laboratorijama za Adrenalin je od 1200 - 3850 din.
 • O analizi

  Test se koristi za određivanje koncentracije adrenalina i uglavom se radi kao deo-frakcija kateholamina, što znači da se pored njegove koncentracije određuju još i koncentracije noradrenalina i dopamina. Primarno se koristi za postavljanje dijagnoze feohromocitoma, neuroblastoma i paraganglioma. Adrenalin je hormon koga luči kora nadbubrežne žlezde. Povišen krvni pritisak koji izaziva jake glavobolje, znojenje i lupanje srca su najčešći razlozi zbog kojih lekar daje nalog da se uradi ova analiza.

 • Uzorak

  Plazma i 24h urin.

 • Kada se ispituje?

  Kateholamini i njihovi metaboliti se određuju kao pomoć pri postavljanju dijagnoze feohromocitoma, neuroblastoma i paraganglioma.

 • Priprema

  Krv vaditi nakon perioda noćnog gladovanja. Pacijenti koji su na terapiji metildopom i lekovima na bazi epinefrina (lekovi za sinuse, kašalj, kapi za nos, bronhodilatatori) ne treba da uzimaju terapiju pre vađenja krvi. Krv treba vaditi pacijentu nakon perioda mirovanja od minimum 30 minuta. Pre sakupljanja urina, uzeti uputstvo za sakupljanje 24h urina u laboratoriji.

 • Detaljan opis

  Adrenalin (epinefrin), zajedno sa noradrenalinom (norepinefrinom) i dopaminom spada u grupu jedinjenja koja se zovu kateholamini. Kateholamini predstavljaju grupu sličnih hormona čija je koncentracija u krvi niska, a do povećanja njihove koncentracije u krvi dolazi usled promene položaja, fizičkog ili emocionalnog stresa, hipovolemije, krvarenja, hipotenzije, hipoglikemije i tokom vežbanja.

  Kateholamini kontrolišu mnoge telesne funkcije:

  • fine mišićne pokrete, koordinaciju tela i ravnotežu
  • memoriju, emocije i ponašanje
  • metabolizam, glad, žeđ, temperaturu, reprodukciju i krvni pritisak

  Dopamin i noradrenalin imaju značajno dejstvo na vaskularni sistem, a adrenalin utiče na metabolizam ugljenih hidrata.

  Glavno mesto sinteze kateholamina su mozak, hromafine ćelije srži nadbubrežne žlezde i simpatički neuroni. Male količine su normalno prisutne u krvi i u urinu. Većina kateholamina koji se stvaraju u organizmu, fiziološki ili usled oboljenja, metabolički se inaktiviraju i zatim se njihovi metaboliti izlučuju putem urina. Spontani manjak kateholamina nije poznat kao bolest, ali prekomernu sintezu mogu uzrokovati tumori kao što su feohromocitom i neuroblastom što dovodi do posledične hipertenzije (trajne ili paroksizmalne – u napadima).

  Indikacije za određivanje koncentracije kateholamina u plazmi i urinu, posebno kod osoba mlađih od 40 godina su:

  • hipertenzija koja ne reaguje na terapiju
  • uporne glavobolje
  • znojenje
  • često povećana temperatura
  • ubrzan rad srca
  • tremor

  Kod asimptomatskih pacijenata kod kojih je već detektovan neuroendokrini ili tumor nadbubrežne žlezde, ili onih koji imaju porodičnu predispoziciju za razvoj feohromocitoma takođe lekar može tražiti određivanje kateholamina u krvi ili urinu.

 • Imaš snižen ili povišen rezultat za
  Adrenalin?

  Isprobaj uslugu online tumačenja laboratorijskih nalaza.

  Pokreni tumačenje nalaza

  Napomena

  Koncentracije adrenalina određene testovima različitih proizvođača mogu varirati zbog razlika u metodama i specifičnosti testova. Vrednosti adrenalina je najbolje pratiti jednom metodom, tj. u jednoj laboratoriji. Rezultati ovog testa nisu apsolutni dokaz prisustva ili odsustva oboljenja. Rezultate testa će tumačiti lekar zajedno sa drugim dijagnostičkim testovima kao i kliničkom slikom pacijenta.

   Literatura
  1. Tietz Textbook of Clinical Chemistry and Molecular Diagnostics. Edited by CA Burtis, ER Ashwood, DE Bruns. St. Louis, MO. Elsevier Saunders, pp 851-894, 2012.
  2. Boomsma F, Alberts G, van Eijk L, Man in 't Veld AJ, Schalekamp MA. Optimal collection and storage conditions for catecholamine measurements in human plasma and urine. Clin Chem 1993; 39(12):2503-2508.
  3. Sheps SG, Jiang NS, Klee GG, van Heerden JA. Recent developments in the diagnosis and treatment of pheochromocytoma. Mayo Clin Proc. 1990 Jan; 65(1):88-95. 
  4. Bravo EL, Gifford RW Jr. Current concepts. Pheochromocytoma: Diagnosis, localization, and management. N Engl J Med 1984; 311(20):1298-1303. 

Božena Pavasović, diplomirani farmaceut - medicinski biohemičar

Rođena 1984. godine u Šibeniku. Završila Farmaceutski fakultet u Beogradu, smer medicinski biohemičar. Većinu praktičnih znanja i veština iz oblasti laboratorijske dijagnostike je stekla u Kliničko-biohemijskoj laboratoriji OB Pančevo gde i danas radi. Po prirodi je entuzijasta, optimista, zaljubljenik u putovanja i fotografiju, kojom se i amaterski bavi.