FT3 (Free T3) - Slobodni trijodtironin

FT3 (Free T3) - Slobodni trijodtironin

 • FT3
Cena u privatnim laboratorijama za FT3 (Free T3) - Slobodni trijodtironin je od 400 - 1000 din.
 • O analizi

  Analizom ovog parametra dobija se uvid u status funkcije tiroidee i neophodan je za diferencijaciju različitih formi hipertireoidizma.

 • Uzorak

  Serum. EDTA, Li, Na heparin-plazma

 • Kada se ispituje?

  Određivanje slobodnog T3 ima prednost u smislu da je ovaj hormon nezavisan od promena koncentracija i vezujućih sposobnosti vezujućih proteina. Dodatna određivanja vezujućih parametara (T-uptake, TBG) zbog toga nisu neophodna. Slobodni T3 je korisno sredstvo u rutinskoj kliničkoj dijagnostici za procenu statusa štitne žlezde. Određivanja slobodnog T3 podržavaju diferencijalnu dijagnozu poremećaja tiroidee i potrebni su za razlikovanje različitih formi hipertireodizma, i za identifikaciju pacijenata sa T3 tireotoksičnošću.

 • Priprema

  Test ne zahteva posebnu pripremu pre odlaska u laboratoriju.

 • Detaljan opis

  Trijodtironin, T3, je jedan od glavnih biološki aktivnih regulatornih hormona. Od celokupne količine u cirkulaciji, oko 80% potiče sa periferije i nastaje dejodinacijom T4, dok oko 20% nastaje u samoj tirodinoj žlezdi. U cirkulaciji se T3 transportuje u najvećem porcentu vezan za TBG (tiroksin vezujući globulin), zatim za prealbumin i albumin. Svega 0,2-0,4% T3 se nalazi u cirkulaciji u slobodnoj, aktivnoj formi, što je značajno veća koncentracija u odnosu na T4 koji je u slobodnoj, aktivnoj formi u cirkulaciji prisutan svega oko 0,04 %.

  Tiroidni hormoni trijodtironin (T3) i tiroksin (T4) izlučuju se u krvotok putem štitne žlezde i igraju vitalnu ulogu u regulaciji metaboličkog statusa tela, utičući na kardiovaskularni sistem, rast i metabolizam kostiju, i važni su za normalan razvoj gonadalnih funkcija i nervnog sistema.

 • Imaš snižen ili povišen rezultat za
  FT3 (Free T3) - Slobodni trijodtironin?

  Isprobaj uslugu online tumačenja laboratorijskih nalaza.

  Pokreni tumačenje nalaza

  Napomena

  Koncentracije FT3 određene testovima različitih proizvođača mogu varirati zbog razlika u metodama i specifičnosti testova. Vrednosti FT3 je najbolje pratiti jednom metodom, tj. u jednoj laboratoriji. Nemojte interpretirati rezultate testa kao apsolutni dokaz prisustva ili odsustva oboljenja. Rezultate testa interpretirajte zajedno sa drugim dijagnostičkim testovima kao i kliničkom slikom pacijenta.

   Literatura
  1. White, GH. Recent advances in routine thyroid function testing. CRC - Critical Reviews in Clinical Laboratory Sciences, 1987, 24: 315-362.
  2. Spencer, CA. Thyroid status: trends in testing – selective test use cuts cost. Clinical Chemistry News, November, 1989, 15(11): 9-14.
  3. Liewendahl, K, Majuri, H, Helenius, T. Thyroid function tests in patients on long-term treatment with various anticonvulsant drugs. Clinical Endocrinology, 1978; 8: 187-191.
  4. Wenzel, KW. Pharmacological interference with in vitro tests of thyroid function. Metabolis. 1981; 30(7): 717-732.
  5. Wilke, TJ. Estimation of free thyroid hormone concentrations in the clinical laboratory. Clinical Chemistry. 1986; 32(4): 585-592.

Kristina Sopić, diplomirani farmaceut - medicinski biohemičar

Rođena u Beogradu, gde je i diplomirala na Farmaceutskom fakultetu, na smeru Medicinska biohemija. Primenjivala stečena znanja i praksu na različite poslove iz oblasti medicinske biohemije, a trenutno je konsultant u maloj privatnoj firmi, koja snabdeva laboratorije ELISA reagensima, naučnim činjenicama i praktičnim savetima. Organizator je poslovanja oftalmološke ordinacije i optike u Beogradu. Zauvek rukovođena idejom o boljem i konstruktivnijem svetu, gde reč nešto znači, a sram nije izgubio svoju osnovnu ulogu.