HGH - Hormon rasta

HGH - Hormon rasta

 • hGH
Cena u privatnim laboratorijama za HGH - Hormon rasta je od 864 - 1700 din.
 • O analizi

  Somatotropin ili hormon rasta (HGH) je jedan od hormona koje luči prednji deo hipofize (adenohipofiza). HGH deluje direktno na ćelije bez posredstva drugog organa (za razliku od ostalih hormona hipofize). Ovaj hormon utiče na rast tako što podstiče rast kostiju po dužini, povećava rast i razvoj tkiva, a na ćelijskom nivou povećava iskorišćavanje glukoze i aminokiselina. Luči se od rođenja do kraja detinjstva, odnosno do kraja zarastanja epifiza kostiju (kraj puberteta).

 • Uzorak

  Uzorak plazme i seruma.

 • Kada se ispituje?

  Ovaj test se radi kada postoje sumnje na nepravilno lučenje hormona rasta, a koje su manifestovane promenama u rastu dece ili odraslih.

 • Priprema

  Uzorak se uzima ujutru natašte i posle perioda odmaranja i bez fizičke aktivnosti od minimum 30 minuta pre vađenja krvi.

 • Detaljan opis

  Ljudski hormon rasta, poznat i kao hGH ili somatotropin, jedan je od osnovnih hormona koje proizvodi hipotalamus hipofiza sprega. Hipotalamus – hipofiza je osnovna sprega u organizmu koja reguliše lučenje većine hormona. Hipotalamus oslobađa:

  • Oslobađajući hormon za hormon rasta (GHRH) koji povećava lučenje hormona rasta i
  • Somatostatin koji inhibira lučenje somatotropina.

  Ova dva hormona deluju dalje na hipofizu. Prednji deo hipofize se naziva adenohipofiza, a zadnji deo hipofize se naziva neurohipofiza. Adenohipofiza pod dejstvom ova dva hormona luči hormon rasta. Za razliku od većine ostalih hormona, hormon rasta nema organ koji posreduje u njegovom delovanju, već on deluje direktno na ćelije organizma. HGH podstiče rast mekog tkiva, hrskavice i kosti, pomaže pri sintezi proteina i snažno utiče na metabolizam ugljenih hidrata i lipida.

  HGH je polipeptid koji se sastoji od 191 aminokiseline i ima molekularnu težinu od 21.500 daltona. Vreme poluraspada cirkulišućeg ljudskog hormona rasta relativno je kratko (20 – 30 minuta). Hormon rasta deluje preko somatomedina ili insulinu sličnog faktora (eng. insulin like faktor ili IGF-1). IGF-1 je glavni medijator delovanja hormona rasta i preko njega on podstiče povećanje volumena ćelije i njenu mitozu i tako se povećava broj ćelija. Na nivou ćelije povećava sintezu proteina, podstiče povećanu mobilizaciju masnih kiselina iz masnog tkiva, njihovu koncentraciju u krvi kao i iskorišćavanje u organizmu. U isto vreme smanjuje potrošnju glukoze i aminokiselina.

  Na lučenje hGH-a iz adenohipofize utiču brojni faktori, uključujući koncentraciju glukoze u krvi, pošto je ovo područje hipotalamusa odgovorno za nastanak osećaja sitosti, a mogu na njega uticati emocije, stres i traume, san, vežbanje, post, obroci s visokom koncentracijom proteina, hipoglikemija i određene aminokiseline kao što je L-dopa, glukagon, arginin i histamin i tako povećati njegovo lučenje. Lučenje hGHa inhibiraju glukoza, kortizol, slobodne masne kiseline i cirkulišući hGH.

  Učinak pojačanog lučenja hormona rasta zavisi od starosti pacijenta. Akromegalija, povećan rast ekstremiteta, uzrokovana je viškom hGH-a kod odraslih osoba. Kod dece pojačano lučenje uzrokuje fenomen ubrzanog rasta i oslabljene kosti i mišiće, što se naziva gigantizam. Pojačano lučenje može biti uzrokovano hiperplazijom ili tumorima hipofize ili pak sekundarnim faktorima, kao što je izostanak lučenja inhibitorskih faktora ili ektopijske proizvodnje hGH-a koje uzrokuju određene vrste karcinoma.

 • Imaš snižen ili povišen rezultat za
  HGH - Hormon rasta?

  Isprobaj uslugu online tumačenja laboratorijskih nalaza.

  Pokreni tumačenje nalaza

  Napomena

  Interpretacija rezultata hormona rasta se mora raditi sa pažnjom. Nasumično merenje koncentracije hormona rasta najčešće nije značajno zbog velike varijacije u koncentraciji u zavisnosti od dela dana. Mnogi faktori utiču na nivo sekrecije hormona rasta, kao što su količina sna, vežbanje, stres, hipoglikemija, estrogeni, kortikosteroidi, L-dopa i drugi.

  Testovi izbora za nedostatak hGH-a, hipersekciju hGH-a i procenu funkcije hipofize i hipotalamusa su testovi provokacije lučenja. U ovoj vrsti testiranja serijski se prikupljaju uzorci krvi i meri se reakcija organizma i koncentracija hGH-a kao odgovor na protokol testiranja.

  Zbog velike sličnosti sa hormonima prolaktinom i placentarnim laktogenom, koncentracije testa mogu biti lažno povišene kod trudnica ili žena koje doje.

   Literatura
  1. Guyton CA., Hall JE. Medicinska fiziologija, jedanaesto izdanje, Beograd, Savremena Administracija, 2008.
  2. Whitley RJ, Meikle AW, Watts NB. Endocrinology. Part 2: Protein hormones. In: Burtis CA, Ashwood ER, editors. Tietz textbook of clinical chemistry. 2nd ed. Philadelphia: Saunders, 1994: 1665-70.
  3. Raite S. The standards for human growth hormone assays. In: Laron Z, Butenandt O, editors. Evaluation of Growth Hormone Secretion. Basel: Karger, 1983: 162-9.

Božena Pavasović, diplomirani farmaceut - medicinski biohemičar

Rođena 1984. godine u Šibeniku. Završila Farmaceutski fakultet u Beogradu, smer medicinski biohemičar. Većinu praktičnih znanja i veština iz oblasti laboratorijske dijagnostike je stekla u Kliničko-biohemijskoj laboratoriji OB Pančevo gde i danas radi. Po prirodi je entuzijasta, optimista, zaljubljenik u putovanja i fotografiju, kojom se i amaterski bavi.