Indeks ateroskleroze

Indeks ateroskleroze

 • IA
Cena u privatnim laboratorijama za Indeks ateroskleroze je od 0.9 - 1100 din.
 • O analizi

  Test se koristi za dijagnozu metaboličkih poremećaja vezanih za lipidne parametre i procenu rizika od razvoja ateroskleroze.

 • Uzorak

  Uzorak seruma ili plazme.

 • Kada se ispituje?

  Kod određivanja osnovnog lipidnog statusa.

 • Priprema

  Za određivanje indeksa ateroskleroze potrebno je:

  • Da se pacijent uobičajeno hrani i da nema promena u telesnoj težini najmanje 14 dana pre vađenja krvi.
  • Da ne vežba intenzivno najmanje 24h pre vađenja krvi.
  • Da se krv uzima nakon perioda noćnog gladovanja od 10-12h.

 • Detaljan opis

  Poremećaji lipidnog statusa (dislipidemije) imaju fundamentalni značaj za aterogenezu pa i za pojavu ishemijske bolesti srca i drugih kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih bolesti. Oni su često udruženi sa dijabetesom, gojaznošću i hipertenzijom sa kojima deluju sinergistički, dovodeći do aterosklerotskih promena.

  Ateroskleroza je uzrokovana promenama u zidu krvnih sudova koje se karakterišu deponovanjem lipida i proliferacijom ćelija. Deponovani lipidi u zidu krvnog suda potiču iz lipoproteina plazme, a povišen holesterol, posebno LDL-holesterol (LDL-h), predstavlja glavni faktor rizika. U aterogene lipoproteine spadaju pored LDL čestica i gotovo sve klase lipoproteina koje sadrže apo B (VLDL, VLDL ostaci, IDL, Lp(a) i oksidisani LDL). Zajednička karakteristika svih aterogenih lipoproteina je da sadrže različite količine holesterolskih estara i/ili apo B100 ili apo B48. Aterogeni efekti lipoproteina koji su bogati trigliceridima, povezani su sa postprandijalnim lipemijama posle unosa masnih obroka.

  Indeks ateroskleroze je računski parametar koji predstavlja odnos između sadržaja holesterola u aterogenim LDL česticama i sadržaja holesterola u protektivnim HDL česticama i predstavlja dodatni parametar u proceni aterogenog rizika.

  Indeks ateroskleroze = LDL-h/HDL-h

 • Imaš snižen ili povišen rezultat za
  Indeks ateroskleroze?

  Isprobaj uslugu online tumačenja laboratorijskih nalaza.

  Pokreni tumačenje nalaza

  Napomena

  Koncentracije LDL-h i HDL-h određene testovima različitih proizvođača mogu varirati zbog razlika u metodama i specifičnosti testova. Vrednosti indeksa ateroskleroze je najbolje pratiti jednom metodom, tj. u jednoj laboratoriji. Rezultati ovog testa nisu apsolutni dokaz prisustva ili odsustva oboljenja. Rezultate testa će tumačiti lekar zajedno sa drugim dijagnostičkim testovima kao i kliničkom slikom pacijenta.

  Koncentracija LDL-h se može odrediti direktno ili preko tzv. Friedewaldove formule. Ukoliko laboratorija koristi Friedewaldovu formulu za izračunavanje koncentracije LDL-h i ukoliko je pacijentu vrednost triglicerida veća od 4,50 mmol/L, LDL-h se ne može izračunati, a samim tim ni indeks ateroskleroze.

   Literatura
  1. Majkić-Singh N. Medicinska biohemija, Beograd, 2006.
  2. Nacionalni vodič dobre kliničke prakse-Lipidski poremećaji, Beograd 2012.

Božena Pavasović, diplomirani farmaceut - medicinski biohemičar

Rođena 1984. godine u Šibeniku. Završila Farmaceutski fakultet u Beogradu, smer medicinski biohemičar. Većinu praktičnih znanja i veština iz oblasti laboratorijske dijagnostike je stekla u Kliničko-biohemijskoj laboratoriji OB Pančevo gde i danas radi. Po prirodi je entuzijasta, optimista, zaljubljenik u putovanja i fotografiju, kojom se i amaterski bavi.