NK ćelije

NK ćelije

Cena u privatnim laboratorijama za NK ćelije je od 3920 - 5200 din.
 • O analizi

  NK ćelije (engl. natural killer cells) ili prirodne ćelije ubice predstavljaju vrstu limfocita (ćelije bele krvne loze). NK ćelije odgovaraju brzo na različite vrste patogena, na primer tako što ubijaju virusom inficirane ćelije i detektuju i kontrolišu rane znake kancera. Pored ove zaštitne uloge, NK ćelije igraju važnu ulogu i u toku trudnoće. Ovaj test se koristi za određivanje broja NK ćelija i praćenje imunostimulatorne terapije.

 • Uzorak

  Uzorak pune krvi.

 • Kada se ispituje?

  Test se koristi za određivanje broja NK ćelija i praćenje imunostimulatorne terapije.

 • Priprema

  Test ne zahteva posebnu pripremu pre odlaska u laboratoriju.

 • Detaljan opis

  NK ćelije (engl. natural killer cells) ili prirodne ćelije ubice predstavljaju subpopulaciju limfocita. Međutim, kao ćelije urođenog imunskog sistema, NK ćelije se klasifikuju i kao grupa tzv. ”urođenih limfocita” (engl. innate lymphocytes, ILCs) koji odgovaraju brzo na različite vrste patogena. NK ćelije ubijaju virusom inficirane ćelije i detektuju i kontrolišu rane znake kancera. Pored ove zaštitne uloge, NK ćelije igraju važnu ulogu i u toku trudnoće.

  NK ćelije su dobile naziv prirodne ćelije ubice po sposobnosti da ubiju tumorsku ćeliju bez prethodne aktivacije. One sekretuju citokine IFN-γ i TNF-α, koji deluju na druge ćelije imunskog sistema, kao što su makrofage i dendritske ćelije i pojačavaju imunski odgovor.

  NK ćelije na svojoj površini imaju aktivirajuće i inhibirajuće receptore i u zavisnosti od dobijenog signala ostvaruju efekte. Aktivirajući receptori prepoznaju molekule koji se nalaze na površini ćelija kancera i inficiranih ćelija i aktiviraju NK ćelije da ih ubiju. Inhibitorni receptori prepoznaju MHC i receptore koji se nalaze na površini većine zdravih ćelija i inaktiviraju NK ćelije (inficirane ćelije i ćelije raka uglavnom gube svoj MHC receptor i tako postaju osetljive na dejstvo NK ćelija). Kada NK ćelije napadnu inficirane ćelije, otpuštaju citotoksične granule koje dovedu do potpune razgradnje napadnute ćelije.

  Zbog svoje sposobnosti da ubiju tumorske ćelije, NK ćelije su atraktivne mete za imunoterapiju kancera. Neka terapeutska monoklonalna antitela se oslanjaju na sposobnost NK ćelija da ubiju izmenjenu ćeliju. Naučnici razvijaju terapiju kojom malim molekulima ili citokinima mogu aktivirati NK ćelije i takođe testiraju genetski modifikovane NK ćelije kao lekove.

 • Imaš snižen ili povišen rezultat za
  NK ćelije?

  Isprobaj uslugu online tumačenja laboratorijskih nalaza.

  Pokreni tumačenje nalaza

  Napomena

  Koncentracije NK ćelija određene testovima različitih proizvođača mogu varirati zbog razlika u metodama i specifičnosti testova. Vrednosti broja NK ćelija je najbolje pratiti jednom metodom, tj. u jednoj laboratoriji. Rezultati ovog testa nisu apsolutni dokaz prisustva ili odsustva oboljenja. Rezultate testa će tumačiti lekar zajedno sa drugim dijagnostičkim testovima kao i kliničkom slikom pacijenta.

   Literatura
  1. Philipp Eissmann, NK cells, Imperial College, British Society for immunology, London 2016.
  2. Mayo Clinic laboratories, Natural killer T cell subset panel, 2019.

Božena Pavasović, diplomirani farmaceut - medicinski biohemičar

Rođena 1984. godine u Šibeniku. Završila Farmaceutski fakultet u Beogradu, smer medicinski biohemičar. Većinu praktičnih znanja i veština iz oblasti laboratorijske dijagnostike je stekla u Kliničko-biohemijskoj laboratoriji OB Pančevo gde i danas radi. Po prirodi je entuzijasta, optimista, zaljubljenik u putovanja i fotografiju, kojom se i amaterski bavi.