Pankreasna amilaza

Pankreasna amilaza

 • PAMYLASE
 • P-AMY
Cena u privatnim laboratorijama za Pankreasna amilaza je od 230 - 1200 din.
 • O analizi

  Merenje pankreasne amilaze se prvenstveno koristi za dijagnozu pankreatitisa (zapaljenje pankreasa) i drugih bolesti pankreasa, kao i za praćenje efekata terapije. Aktivnost enzima amilaze se brzo povećava na početku napada pankreatitisa i nakon 2 dana počinje da se snižava, s tim što nivoi izoenzima pankreasne amilaze duže ostaju povišeni od nivoa ukupne alfa amilaze. Povišeni nivoi takođe mogu biti povezani sa kancerom pankreasa, perforacijom čira (želuca ili dvanaestopalačnog creva), bolestima žučne kese, zauškama ili ektopičnom trudnoćom.

 • Uzorak

  Uzorak može biti serum, plazma, pojedinačni uzorak urina uzet bilo kada tokom dana, 24h urin, peritonealna tečnost.

 • Kada se ispituje?

  Kada pacijent ima simptome oboljenja pankreasa, kao što su jak abdominalni bol, groznica, gubitak apetita i povraćanje.

 • Priprema

  Test ne zahteva posebnu pripremu pre odlaska u laboratoriju.

 • Detaljan opis

  Pankreasna amilaza predstavlja izoenzim enzima amilaze čija se aktivnost u krvi može pripisati skoro isključivo pankreasu i zbog toga je organski specifičan. Zbog nedostatka specifičnih kliničkih simptoma bolesti pankreasa, enzimsko određivanje je od značaja za dijagnostiku pankreatitisa. Ovde je prednost određivanje P-AMY umesto ukupne alfa amilaze. Ne samo što ovaj izoenzim daje veću specifičnost pri dijagnozi akutnog pankreatitisa, već ova forma enzima ostaje duže povišena u krvi u poređenju sa ukupnom amilazom, što smanjuje potrebu za određivanjem ukupne amilaze u urinu. Povećanje P-AMY koje prevazilazi trostruku vrednost gornje granice referentnih vrednosti ukazuje na dijagnozu akutnog pankreatitisa. Kod 80% pacijenata sa akutnim pankreatitisom P-AMY ostaje povišena i nakon nedelju dana, dok ukupna amilaza ostaje povišena kod samo 30% pacijenata u ovom periodu.

  Kod različitih bolesti gastro-intestinalnog trakta može se očekivati i četvorostruko povećanje P-AMY u odnosu na gornju granicu referentnog opsega, što je posledica primarne ili sekundarne uključenosti pankreasa u primarno oboljenje.

  Kod pacijenata sa bubrežnom insuficijencijom povećanje aktivnosti enzima amilaze ne prelazi petostruku vrednost gornje granice referentnog opsega (proporcionalno se povećava P-AMY).

  Aktivnost enzima P-AMY se povećava kod ektopičnih trudnoća, u slučaju njihovog prekida, posebno kada se radi o uznapredovaloj trudnoći kada zbog razvijenog peritonitisa biva zahvaćen i pankreas. Ova pojava je karakteristična uprkos tome što se u jajovodima gde se obično veže oplođena jajna ćelija u ovakvom tipu trudnoće, nalazi S-AMY (salivarni izoenzim).

 • Imaš snižen ili povišen rezultat za
  Pankreasna amilaza?

  Isprobaj uslugu online tumačenja laboratorijskih nalaza.

  Pokreni tumačenje nalaza

  Napomena

  Zbog toga što se normalno izlučuje urinom, aktivnost amilaze u krvi raste proporcionalno stepenu bubrežnog oštećenja kod bolesti bubrega.

  U veoma retkim slučajevima IgM gamapatija (Waldenstromova makroglobulinemija) može interferirati sa određivanjem amilaze i dovesti do nepouzdanih rezultata.

  Povećana aktivnost ukupne i/ili pankreasne amilaze sa istovremenom niskom aktivnošću ovog enzima u urinu i drugim biomarkerima – pokazateljima zapaljenskih procesa u pankreasu u granicama normale (enzim lipaza) ukazuju na prisustvo makroamilaze. Makroamilaza predstavlja kompleks amilaze (najčešće S izoforme) i imunoglobulina (IgG ili IgA). Kod 1% osoba je prisutna makroamilazemija i ovakav oblik amilaze se zbog veličine ne može filtrirati preko bubrežnih glomerula, tako da se amilaza zadržava u plazmi i to povećanje aktivnosti amilaze može ići i do 8 puta iznad gornje granice referentnog opsega. Ovaj poremećaj se uočava slučajno prilikom ispitivanja pacijenata sa abdominalnim bolom i nema klinički značaj.

   Literatura
  1. Tietz Textbook of Clinical Chemistry and Molecular Diagnostics. Edited by CA Burtis, ER Ashwood, DE Bruns. St. Louis, MO, Elsevier Saunders, 2012, pp 583-585.
  2. https://www.mayomedicallaboratories.com, pristupljeno 02.12.2018.

Jelena Kotur Stevuljević, Dr sc., redovni profesor Farmaceutskog fakulteta u Beogradu

Rođena 1969. godine u Smederevu. Diplomirala, a kasnije odbranila magistarski i doktorski rad na Farmaceutskom fakultetu Univerziteta u Beogradu iz oblasti medicinske biohemije. Na Katedri za medicinsku biohemiju Farmaceutskog fakulteta je zaposlena od 1996, a od 2018. i kao redovni profesor. Dobitnik je brojnih stipendija i nagrada, a 2020. godine se našla na listi 2% najuticajnijih naučnika u svetu baziranoj na standardizovanoj metrici citiranja svih naučnika i naučnih disciplina koju je objavio Univerzitet Stanford.
 Centralna tema njenih istraživanja je razvoj analitike za kvantifikaciju oksidativnog stresa u biološkim tečnostima. Recezent svih tekstova na ovim stranicama.