Protein S-100

Protein S-100

 • S-100
Cena u privatnim laboratorijama za Protein S-100 je od 1590 - 6000 din.
 • O analizi

  Protein S – 100 je naziv za grupu proteina koju čine različiti podtipovi, među kojima su i Protein S-100 alfa i Protein S-100 beta koji se koriste kao tumor markeri.

  Protein S – 100 alfa se nalazi u ćelijama mnogih tkiva, uključujući mozak, srce, kožu i mišiće. Povećani nivoi S-100 alfa se mogu naći u serumu ili plazmi kod pacijenata sa nekim vrstama karcinoma, uključujući melanom, karcinom dojke, karcinom pluća i druge.

  Protein S – 100 beta se uglavnom nalazi u ćelijama nervnog sistema, ali se može naći i u nekim tumorskim ćelijama, kao što su maligni melanomi, glioblastomi, neurofibromi i neki drugi tipovi tumora.

 • Uzorak

  0.5mL seruma

 • Kada se ispituje?

  Analiza Protein S – 100 se ispituje kada se sumnja na postojanje malignog melanoma, zatim tumora nervnog sistema poput Švanoma, glioblastoma, neurofibroma i drugih. Takođe se koristi za praćenje terapijskog odgovora i prognozu bolesti.

 • Priprema

  Nije potrebna posebna priprema.

 • Detaljan opis

  S – 100 protein je familija proteina koji se vežu za kalcijum i na taj način transportuju i deluju u organizmu. Struktura proteina S – 100 karakteristična je po prisustvu kalcijumovih vezujućih mesta koja se nalaze na površinama molekula. Kalcijum se vezuje za ova mesta i dovodi do konformacijskih promena proteina (promena strukture proteina), što omogućava interakciju sa drugim proteinima i regulaciju njihove aktivnosti.

  Proteini S – 100 su uključeni u različite intracelularne (unutar ćelijske) i ekstracelularne (vanćelijske) funkcije. S – 100 proteini se nalaze u mnogim različitim tkivima i organima. Od više od 20 poznatih članova S - 100 familije proteina, dijagnostički su najznačajniji Protein S – 100 alfa i Protein S – 100 beta.

  Beta podjedinica je specifična za mozak, nalazi se u ćelijama nervnog sistema, glijalnim i Schwannovim ćelijama, dok su alfa podjedinice prisutne u prugastim mišićima, srcu i bubrezima i mišićima.

  Povišene vrednosti ovih proteina mogu se naći u različitim stanjima kao što su:

  • Maligni melanom - maligni tumor melanocita, ćelija kože odgovornih za stvaranje melanina, pigmenta koji se stvara u koži.
  • Traumatske povrede mozga
  • Alchajmerova bolest
  • Ishemijski moždani udar - stanje uzrokovano ugruškom koji začepi neku od arterija mozga i onemogućava protok krvi kroz nju
  • Srčana ishemija - oboljenje srca koje nastaje usled smanjenog protoka krvi kroz srčane arterije
  • Kardiomiopatije - bolesti srčanog mišića koja umanjuje sposobnost srca da snabdeva organe krvlju.
  • Zapaljenske bolesti
  • Shizofrenija i depresivni/ bipolarni poremećaji

  U dijagnostičke svrhe najčešće se koristi za praćenje i prognozu nakon tretmana melanoma.

  S – 100 protein se metabolizuje u bubrezima i izlučuje putem urina.

 • Imaš snižen ili povišen rezultat za
  Protein S-100?

  Isprobaj uslugu online tumačenja laboratorijskih nalaza.

  Pokreni tumačenje nalaza

  Napomena

  Nema posebnih napomena.

   Literatura
  1. Recommendations for the use of tumor markers in malignant melanoma Snežana Jović 1, Svetlana Ignjatović 2 1Institute of Medical Biochemistry, Clinical Centre of Serbia, Belgrade, Serbia 2 Institute of Medical Biochemistry, Clinical Centre of Serbia and University School of Pharmacy, Belgrade, Serbia
  2. S100 proteins in health and disease. Pietzsch, J. Amino Acids 41, 755–760 (2011). https://doi.org/10.1007/s00726-010-0816-8
  3. Functions of S100 Proteins - R. Donato,*,1 B.R. Cannon,2 G. Sorci,1 F. Riuzzi,1 K. Hsu,3 D.J. Weber,2 and C.L. Geczy3
  4. S100 proteins in cancer - Anne R. Bresnick,1 David J. Weber,2 and Danna B. Zimmer2 doi: 10.1038/nrc3893

Katarina Ivković, Doktor medicine

Doktor medicine. Rođena 1996. godine u Beogradu. Diplomirala na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Želi da postane anesteziolog. Još od studentskih dana piše medicinske tekstove. Trkač, avanturista i zaljubljenik u prirodu.