Rubella IgM

Rubella IgM

 • Rub IgM
Cena u privatnim laboratorijama za Rubella IgM je od 790 - 1800 din.
 • O analizi

  Test se koristi za kvantitativno određivanje IgG i IgM antitela na virus rubeole. Služi za određivanje imuloškog statusa na virus rubeole.

 • Uzorak

  Uzorak seruma ili plazme.

 • Kada se ispituje?

  Kada postoji potreba za ispitivanjem imuniteta na virus rubeole. Rubella IgG test se određuje kod trudnica ili žena koje planiraju trudnoću.

 • Priprema

  Test ne zahteva posebnu pripremu pre odlaska u laboratoriju.

 • Detaljan opis

  Rubella (rubeola) virus je prvi put opisan u 18. veku od strane nemačkih lekara, pa je bio poznat pod nazivom “nemačke boginje”. Prouzrokuje infekciju blagih simptoma kao što su temperatura i makulopapularna crvenila kože, koja traju 2-3 dana i obično od nje oboljevaju deca. Virus se lako širi, prenosi se između zaraženih osoba kašljanjem i kijanjem i može se prevenirati primanjem vakcine. Vakcina za virus Rubelle je MMR (engl. Measles, Mumps, Rubella, male boginje, zauške, rubeola) i prima se u dve doze:

  • doza između 12-15 meseca života,
  • doza između 4-6 godine.

  Najveća opasnost od infekcije ovim virusom jeste prvi kontakt trudnice sa virusom u toku prvog trimestra trudnoće. Virus prolazi kroz placentu i inficira fetus i može dovesti do pobačaja ili kongenitalnog rubela sindroma (CRS) - grupe ozbiljnih defekata koji pogađaju fetus i mogu dovesti do:

  • intelektualnih i razvojnih anomalija,
  • gluvoće,
  • katarakte,
  • abnormalno male glave,
  • problema sa jetrom i srcem.

  Prirodno stečen imunitet i onaj indukovan vakcinacijom na virus rubeole, koji se ogleda u prisustvu antitela u krvi, može obezbediti zaštitu od ovog virusa. Postoje dve vrste antitela na virus Rubelle koje se određuju u laboratoriji: IgM i IgG:

  • IgM antitela na virus rubeole se pojavljuju odmah nakon infekcije i predstavljaju marker skorašnje infekcije. Nivo ovog antitela raste i dostiže pik u krvi između 7 -10 dana nakon infekcije i nakon toga opada u toku nekoliko nedelja, osim kod inficiranog novorođenčeta, kod koga ova antitela mogu ostati povišena u krvi i nekoliko meseci do godinu dana.
  • IgG antitela se pojavljuju u krvi nešto kasnije nego IgM, ali se mogu u krvi detektovati celog života i pružati zaštitu od ponovne infekcije. IgG antitela ukazuju na skoru ili prošlu infekciju ili na primljenu MMR vakcinu.

 • Imaš snižen ili povišen rezultat za
  Rubella IgM?

  Isprobaj uslugu online tumačenja laboratorijskih nalaza.

  Pokreni tumačenje nalaza

  Napomena

  Koncentracije Rubella IgM i IgG antitela određene testovima različitih proizvođača mogu varirati zbog razlika u metodama i specifičnosti testova. Da bi se potvrdila IgM antitela, lekar može tražiti određivanje IgG antitela (bazalni nivo) i određivanje IgG nakon 7-21 dan da bi se videlo da li ima porasta u titru antitela, što bi ukazivalo na skorašnju infekciju rubeolom.

   Literatura
  1. Zhen Zhao, PhD, DABCC, Director of General Chemistry, Department of Laboratory Medicine, NIH Clinical Center.
  2. Centers for Disease Control and Prevention. Epidemiology and Prevention of Vaccine-Preventable Diseases. Hamborsky J, Kroger A, Wolfe S, eds. 13th ed. Washington D.C. Public Health Foundation, 3.Chapter 20, Rubella. Available online at http://www.cdc.gov/vaccines/pubs/pinkbook/downloads/rubella.pdf through http://www.cdc.gov.
  3. CDC Manual for the Surveillance of Vaccine-Preventable Diseases. 5th Edition, 2012. Chapter 14: Rubella.
  4. WHO Manual for the laboratory diagnosis of measles and rubella virus infection. 2nd Edition, 2007.
  5. Simon R Dobson. Congenital rubella syndrome: Clinical features and diagnosis. UpToDate (updated: June 02, 2014).

Božena Pavasović, diplomirani farmaceut - medicinski biohemičar

Rođena 1984. godine u Šibeniku. Završila Farmaceutski fakultet u Beogradu, smer medicinski biohemičar. Većinu praktičnih znanja i veština iz oblasti laboratorijske dijagnostike je stekla u Kliničko-biohemijskoj laboratoriji OB Pančevo gde i danas radi. Po prirodi je entuzijasta, optimista, zaljubljenik u putovanja i fotografiju, kojom se i amaterski bavi.