Spermokultura

Spermokultura

Cena u privatnim laboratorijama za Spermokultura je od 400 - 750 din.
 • O analizi

  Spermokultura je laboratorijska analiza semene tečnosti. Ova analiza se koristi za otkrivanje prisutnih patogena u urogenitalnom traktu i njome se isključuje ili potvrđuje prisustvo patogena.

 • Uzorak

  Ejakulat (semena tečnost).

 • Kada se ispituje?

  Spermokultura je indikovana kada postoje simptomi na nivou urogenitalnog trakta, u vidu bolnih ejakulacija, hemospermije (prisustva krvi u semenoj tečnosti), ili u slučajevima disurije. U ovakvim slučajevima se preporučuje analiza urinokulture, uz analizu spermokulture, jer se pojedine bakterije mogu detektovati u jednoj vrsti uzorka, dok u drugoj ne.

 • Priprema

  Nema posebne pripreme za izvođenje ove analize. Ipak, osnovne preporuke moraju biti ispoštovane.

  Pacijent ne bi trebalo da je na antibiotskoj terapiji 7-10 dana pre sprovođenja analize. Pre sakupljanja uzorka, genitalije moraju biti oprane isključivo čistom vodom, izbegavajući bilo kakve antiseptike koji mogu da kontaminiraju uzorak. U svakom slučaju postoji rizik od lažno negativnih rezultata (u kulturi se ne mogu naći patogeni, a realno su prisutni).

  Neophodno je izbeći kontaminaciju semene tečnosti bakterijama koje potiču sa kože npr. Zbog toga je prilikom sakupljanja semene tečnosti neophodno ispoštovati sledeće:

  • Bočica u koju se sakuplja uzorak mora biti sterilna.
  • Pre uzorkovanja se urinira.
  • Operite ruke i penis detaljno, uz upotrebu običnog sapuna kako bi se uklonile bakterije sa kože.
  • Isperite dobro, čistom vodom.
  • Obrisati ruke i penis, korišćenjem čistog peškira.
  • Napuniti bočicu, ejakulacijom, pobrinuvši se da niti penisom niti prstima ne dodirnete unutrašnjost bočice.
  • Zatvorite dobro bočicu, bez dodirivanja unutrašnjosti bočice prstima.

  Ovako sakupljen uzorak semene tečnosti se mora odneti u mikrobiološku laboratoriju u roku od 3 sata na analizu.

 • Detaljan opis

  Spermokultura je laboratorijska analiza semene tečnosti. Ova analiza je namenjena otkrivanju prisutnih patogena u urogenitalnom traktu. Urađeni antibiogram, dobijen analizom semene tečnosti koja je pozitivna na bakterije, služi kao korisno sredstvo u propisivanju antibiotske terapije od strane lekara. Spermokultura je analiza kojom se vrši detekcija većine aerobnih i anaerobnih mikroorganizama, uključujući i detekciju ureaplazme i mikoplazme, a u nekim slučajevima i detekciju hlamidije. Spermogram podrazumeva proceduru analize semene tečnosti i najčešće se radi da bi se proverila funkcionalnost spermatozoida. Zajedno sa analizom spermograma, najčešće se traži paralelno i analiza spermokulture, u svrhu postavljanja dijagnoze neplodnosti.

  Spermokultura je indikovana kada postoje simptomi na nivou urogenitalnog trakta, u vidu bolnih ejakulacija, hemospermije (prisustva krvi u semenoj tečnosti), ili u slučajevima disurije. U ovakvim slučajevima se preporučuje analiza urinokulture, uz analizu spermokulture, jer se pojedine bakterije mogu detektovati u jednoj vrsti uzorka, dok u drugoj ne.

 • Imaš snižen ili povišen rezultat za
  Spermokultura?

  Isprobaj uslugu online tumačenja laboratorijskih nalaza.

  Pokreni tumačenje nalaza

  Napomena

  Zbog varijacija i oscilacija u načinu izvođenja, jer je u pitanju ručna metoda, kod svake osobe dijagnoza se postavlja ponavljanjem analize spermokulture u okviru jedne laboratorije, bolnice, klinike.

   Literatura

Kristina Sopić, diplomirani farmaceut - medicinski biohemičar

Rođena u Beogradu, gde je i diplomirala na Farmaceutskom fakultetu, na smeru Medicinska biohemija. Primenjivala stečena znanja i praksu na različite poslove iz oblasti medicinske biohemije, a trenutno je konsultant u maloj privatnoj firmi, koja snabdeva laboratorije ELISA reagensima, naučnim činjenicama i praktičnim savetima. Organizator je poslovanja oftalmološke ordinacije i optike u Beogradu. Zauvek rukovođena idejom o boljem i konstruktivnijem svetu, gde reč nešto znači, a sram nije izgubio svoju osnovnu ulogu.