Svarljivost

Svarljivost

Cena u privatnim laboratorijama za Svarljivost je od 200 - 2000 din.
 • O analizi

  Ispitivanjem stolice, primenom ovog testa, dobija se uvid u funkciju jetre, pankreasa i celokupnog gastrointestinalnog trakta. Pomoću ovog testa dobija se informacija o sposobnosti organizma da svari ugljene hidrate, proteine i masti.

 • Uzorak

  Uzorak fecesa.

 • Kada se ispituje?

  Kod praćenja svarljivosti hrane u stanjima koja izazivaju malapsorpciju.

 • Priprema

  Da bi ispitivanje varenja i resorpcije ugljenih hidrata, masti i proteina bilo objektivno moraju se obezbediti standardni uslovi. Zato se sprovodi dijeta po Schmidt-u i Strasburger-u koju bolesnik drži 3 dana pre ispitivanja.

  • Ujutru: 1/2 L mleka ili kakaa, 1 zemička i 10 g presnog butera, 1 rovito jaje.
  • Dopodne: 40 g ovsenih pahuljica koje treba zakuvati u 25 mL mleka i 300 mL vode.
  • U podne: 125 g nemasnog goveđeg mesa, samlevenog i ispečenog na 30 g butera, tako da unutra ostane živo. Dodati 150 g zgnječenog kuvanog krompira.
  • Popodne: isto kao dopodne.
  • Uveče: isto kao ujutru.

 • Detaljan opis

  Ispitivanjem stolice dobija se uvid u funkciju jetre, pankreasa i celokupnog GIT-a. Obično se stolica sastoji od 25% čvrstih supstanci i 75% vode. Među čvrstim supstancama nalaze se ostaci nesvarene hrane (zrnca skroba, komadići mesa, biljna vlakna i sl.) i nesvarljive supstance. Pored toga pojavljuju se i neki svarljivi sastojci koji se nisu apsorbovali (na primer masne kiseline), sekreti iz digestivnog trakta i organa koji mu pripadaju (žučne boje, enzimi, sluz). Pored ovih supstanci, sa stolicom se izlučuju i raspadni produkti proteina: indol, skatol, epitelne ćelije i krvne ćelije, i masa bakterija. Ugljeni hidrati, masti i proteini praktično se potpuno vare i resorbuju, pa u stolici ima znatno manje nesvarenih ostataka hrane nego što se misli. Stolica sadrži mali deo nesvarenih ostataka celuloze, a veći deo sačinjavaju izlučevine sluzokože digestivnog trakta i bakterije (čine trećinu suve stolice).

  Normalno u stolici nema proteina. U stolicu proteini dospevaju pri krvarenju u digestivnom traktu i pri eksudacijama kroz zapaljenu sluzokožu. Kad su krvarenja ili eksudacija iz gornjih partija creva, proteini se razlažu i sluzokoža apsorbuje proizvode njihovog razlaganja. Zato se proteini u stolici nalaze samo kod obimnih krvarenja i eksudacija (karcinom, zapaljenja debelog creva koja se razvijaju u ulceracije).

  Masti se počnu variti pod uticajem lipaze u GIT-u. Sve masti koje dospeju u creva se ne apsorbuju, već se delom izlučuju stolicom. Jedan deo masti izluči i sluzokoža creva, pa i one odlaze u stolicu. Količina masti u stolici je povećana ili im je sastav izmenjen kod jakih proliva, pankreasne i idiopatske steatoreje i hepatobilijarne opstrukcije.

  Ukoliko je svarljivost potpuna test je negativan.

  Ako je izgled stolice homogen, dovoljan je pregled jedne serije preparata, a ako je stolica nehomogena treba izvršiti preglede više serija preparata.

 • Imaš snižen ili povišen rezultat za
  Svarljivost?

  Isprobaj uslugu online tumačenja laboratorijskih nalaza.

  Pokreni tumačenje nalaza

  Napomena

  Rezultati ovog testa nisu apsolutni dokaz prisustva ili odsustva oboljenja. Rezultate testa će tumačiti lekar zajedno sa drugim dijagnostičkim testovima kao i kliničkom slikom pacijenta.

   Literatura
  1. V.Dopsaj, Ispitivanje fecesa, Vežbe, Farmaceutski fakultet, Univerzitet u Beogradu,2010.

Božena Pavasović, diplomirani farmaceut - medicinski biohemičar

Rođena 1984. godine u Šibeniku. Završila Farmaceutski fakultet u Beogradu, smer medicinski biohemičar. Većinu praktičnih znanja i veština iz oblasti laboratorijske dijagnostike je stekla u Kliničko-biohemijskoj laboratoriji OB Pančevo gde i danas radi. Po prirodi je entuzijasta, optimista, zaljubljenik u putovanja i fotografiju, kojom se i amaterski bavi.