Toxoplasma gondii IgG aviditet

Toxoplasma gondii IgG aviditet

 • T.gondii IgG aviditet
Cena u privatnim laboratorijama za Toxoplasma gondii IgG aviditet je od 1400 - 5400 din.
 • O analizi

  Toxoplasma gondii (T.gondii) je intracelularni parazit koji inficira brojne vrste toplokrvnih životinja i posledično ljude. Toksoplazmoza se primarno stiče unošenjem nedovoljno kuvanog zaraženog mesa i preko oocista koje se unesu preko kontaminiranih ruku, vode i hrane. Aviditet antitela predstavlja prosečnu jačinu vezivanja antigena i antitela. Test se koristi za određivanje aviditeta IgG antitela na Toxoplasma gondii u serumu ili plazmi.

 • Uzorak

  Uzorak seruma ili plazme.

 • Kada se ispituje?

  Kod pomoći pri razlikovanju skorašnje od pređašnje infekcije T.gondii.

 • Priprema

  Test ne zahteva posebnu pripremu pre odlaska u laboratoriju.

 • Detaljan opis

  Toxoplasma gondii je intracelularni parazit koji inficira brojne vrste toplokrvnih životinja i posledično ljude. Toksoplazmoza se primarno stiče unošenjem nedovoljno kuvanog zaraženog mesa i preko oocista koje se unesu preko kontaminiranih ruku, vode i hrane.

  Najčešći domaćini T.gondii su divlje i domaće mačke. Kada se mačka zarazi jedući inficirano meso ptica ili glodara, T.gondii se replicira i formira jaja obložena zaštitnim omotačem (oocista). Za vreme aktivne infekcije milioni ovih jajašaca se mogu naći u izmetu mačke. Jajašca postaju infektivna u roku od nekoliko dana i mogu se održati nekoliko meseci. Kod svih ostalih domaćina, uključujući i ljude, T.gondii prolazi kroz ograničene delove svog životnog ciklusa i onda formira inaktivne ciste u mišićima, mozgu i očima. Domaćinov imunski sistem održava ove ciste skrivenim i ovaj stadijum može potrajati celog života ukoliko imunski sistem ne postane kompromitovan.

  T.gondii se takođe prenosi sa majke na dete in utero i u malom procentu preko transufuzije krvi i krvnih derivata.

  Infekcija ovim parazitom kod zdravih osoba je obično asimptomatska, međutim 10-20% pacijenata sa akutnom infekcijom može razviti limfadenopatiju.

  Ozbiljne infekcije se mogu javiti kod pacijenata sa AIDS-om i odraslih imunokompromitovanih osoba koji su na hemioterapiji ili onih koji zbog transplantacije organa primaju imunosupresivnu terapiju. Ove infekcije mogu biti fatalne. Toksoplazmični encefalitis je najčešća komplikacija i najčešći uzrok fokalnih lezija u CNS-u kod pacijenata sa AIDS-om.

  Primarna infekcija T.gondii u toku trudnoće može rezultovati transplacentarnom transmisijom parazita i dovesti do kongenitalne infekcije. Rizik od kongenitalne infekcije je najmanji (10-25%) ako se akutna infekcija majke desila u prvom trimestru trudnoće, a najveći (60-90%) ako se desi u trećem trimestru trudnoće. Ozbiljnost kongenitalne infekcije je najveća kada se majka inficira u ranoj trudnoći. Uobičajane posledice kongenitalne toksoplazmoze su:

  • gubitak sluha,
  • intrakranijalne kalcifikacije,
  • hidrocefalus.

  Većina dece inficirane preko majke u kasnijoj trudnoći nemaju simptome oboljenja na rođenju, ali sekvele se pojave kasnije u toku života.

  Rani tretman nakon prenatalne dijagnoze infekcije T.gondii pokazuje smanjenu frekvencu i ozbiljnost kongenitalne toksoplazmoze.

  Dijagnoza infekcije T.gondii se postavlja koristeći:

  • serološke testove (određivanje IgG i IgM antitela na T.gondii) - služe za razlikovanje akutne od prošle infekcije,
  • PCR tehniku, koja detektuje genetski materijal (DNK) parazita u krvi i ukazuje na akutnu infekciju.

  Prisustvo IgG antitela na T.gondii ukazuje na to da infekcija postoji i na osnovu njihovog prisustva u krvi ne može se napraviti razlika između skorašnje i prošle infekcije. IgM antitela na T.gondii su detektovana kod osoba sa skorašnjom infekcijom, ali ova antitela se mogu naći u krvi i 18 meseci nakon infekcije. Da bi se napravila razlika između skorašnje i prošle infekcije, IgM i IgG pozitivni uzorci krvi bi trebalo da se testiraju na IgG aviditet.

  Aviditet antitela predstavlja prosečnu jačinu vezivanja antigena i antitela i vremenom raste. Ovo je takođe poznato i kao starenje imunskog odgovora. Kako imunski odgovor stari, tako se antitela sa niskim aviditetom zamenjuju antitelima sa visokim aviditetom. Visok indeks aviditeta za IgG antitela ukazuje na to da se infekcija desila pre 4 meseca. Međutim, prisustvo IgG antitela niskog aviditeta ne može se koristiti za dijagnozu akutne toksoplazmoze.

 • Imaš snižen ili povišen rezultat za
  Toxoplasma gondii IgG aviditet?

  Isprobaj uslugu online tumačenja laboratorijskih nalaza.

  Pokreni tumačenje nalaza

  Napomena

  Vrednosti aviditeta IgG antitela na T.gondii određene testovima različitih proizvođača mogu varirati zbog razlika u metodama i specifičnosti testova. Vrednosti aviditeta IgG antitela je najbolje pratiti jednom metodom, tj. u jednoj laboratoriji. Rezultati ovog testa nisu apsolutni dokaz prisustva ili odsustva oboljenja. Rezultate testa će tumačiti lekar zajedno sa drugim dijagnostičkim testovima kao i kliničkom slikom pacijenta.

   Literatura
  1. Willis MS, Southern P, Latimer MJ. Toxoplasma infection. Making the best use of laboratory tests. Infect Med 2002; 19: 522-532.
  2. Jones JL et al. Congenital Toxoplasmosis: A Review. CME Review Article Vol. 56, Number 5 2001; 296-305.
  3. Shulman IA. Parasitic infections and their impact on blood donor selection and testing. Arch Pathol Lab Med. 1994;118: 366-370.
  4. Montoya J.G. Laboratory Diagnosis of Toxoplasma gondii Infection and Toxoplasmosis. Journal of Infectious Diseases 2002; 185 (Suppl 1) 73-82.
  5. Israelski DM, Remington JS. Toxoplasmosis in the non-AIDS immunocompromised host. Curr Clin Top Infect Dis 1993; 13: 322-56.
  6. Wong SY and Remington. Toxoplasmosisin Pregnancy. Clinical Infectious Diseases 1994; 18:853-862.

Božena Pavasović, diplomirani farmaceut - medicinski biohemičar

Rođena 1984. godine u Šibeniku. Završila Farmaceutski fakultet u Beogradu, smer medicinski biohemičar. Većinu praktičnih znanja i veština iz oblasti laboratorijske dijagnostike je stekla u Kliničko-biohemijskoj laboratoriji OB Pančevo gde i danas radi. Po prirodi je entuzijasta, optimista, zaljubljenik u putovanja i fotografiju, kojom se i amaterski bavi.