Ukupni proteini

Ukupni proteini

 • TP
Cena u privatnim laboratorijama za Ukupni proteini je od 90 - 360 din.
 • O analizi

  Određivanje ukupnih proteina se koristi u dijagnozi i tretmanu različitih bolesti uključujući jetru, bubrege, koštanu srž, kao i drugih metaboličkih ili nutricionih poremećaja.

 • Uzorak

  Uzorak seruma, Li, Na, K-heparin, K2, K3-EDTA plazma

 • Kada se ispituje?

  Određivanje proteina je indikovano prilikom sumnje na promene u sintetskoj sposobnosti jetre, kao i za potvrdu dijagnoze nefrotskog sindroma.

 • Priprema

  Test ne zahteva posebnu pripremu pre odlaska u laboratoriju.

 • Detaljan opis

  Proteini su glavni gradivni elementi ćelija i tkiva koji su značajni za pravilan rast, razvoj i zdravlje organizma. Oni čine strukturni deo većine organa i sastavni su deo enzima i hormona koji regulišu sve funkcije u organizmu.

  Postoje dve glavne klase proteina u krvi - albumini i globulini. Albumin čini oko 60% od ukupnih proteina. Ostalih 40 % pripada globulinima. Globulinski proteini su raznorodna grupa proteina, gde spadaju enzimi, antitela, hormoni, proteini transporteri kao i drugi, brojni tipovi proteina.

  Nivo proteina u krvi je relativno stabilan, reflektujući balans u produkciji i gubitku proteina u organizmu.

  Plazma proteini se sintetišu predominantno u jetri, plazma ćelijama, limfnim čvorovima, slezini i koštanoj srži. U toku bolesti, koncentracija ukupnih proteina kao i procenat pojedinačnih frakcija može značajno odstupati od normalnih vrednosti. Hipoproteinemija može biti uzrokovana bolestima i poremećajima kao što su gubitak krvi, spru, nefrotski sindrom, teške opekotine, sindrom zadržavanja soli i Kwashiorkor (akutna proteinska deficijencija).

  Hiperproteinemija se može uočiti u slučajevima teške dehidratacije i bolesti kao što je multipli mijelom. Promene u relativnim procentima plazma proteina mogu biti uzrokovane promenom procenta jedne frakcije plazma proteina. Često, u takvim slučajevima nema promene količine ukupnih proteina.

  Odnos albumina i globulina, A/G, se često koristi kao indeks distribucije frakcija albumina i globulina. Značajne promene u ovom odnosu mogu se uočiti kod ciroze jetre, glomerulonefritisa, nefrotskog sindroma, akutnog hepatitisa, lupusa eritematozusa kao i u izvesnim akutnim i hroničnim inflamacijama.

 • Imaš snižen ili povišen rezultat za
  Ukupni proteini?

  Isprobaj uslugu online tumačenja laboratorijskih nalaza.

  Pokreni tumačenje nalaza

  Napomena

  Koncentracije proteina određene testovima različitih proizvođača mogu varirati zbog razlika u metodama i specifičnosti testova. Vrednosti proteina je najbolje pratiti jednom metodom, tj. u jednoj laboratoriji. Nemojte interpretirati rezultate testa kao apsolutni dijagnostički dokaz. Rezultate testa interpretirajte zajedno sa drugim dijagnostičkim testovima kao i kliničkom slikom pacijenta.

   Literatura
  1. Brobeck JR. Physiological Basis of Medical Practice. 9th ed. Baltimore, MD: Wilkins and Wilkins 1973:4-7.
  2. Doumas BT, Bayse DD, Carter RJ, Peters jr T, Schaffer R.
  3. A candidate reference method for determination of totalprotein in serum. I. Development and validation, II. Tests for transferability. Clin Chem 1981;27:1642-1654.
  4. Koller A. Total serum protein. In: Kaplan LA, Pesce AJ,eds. Clinical Chemistry, theory, analysis, and correlation. St. Louis: Mosby Company 1984:1316-1319.
  5. Tietz NW, ed. Clinical Guide to Laboratory Tests, 3rd ed.

Kristina Sopić, diplomirani farmaceut - medicinski biohemičar

Rođena u Beogradu, gde je i diplomirala na Farmaceutskom fakultetu, na smeru Medicinska biohemija. Primenjivala stečena znanja i praksu na različite poslove iz oblasti medicinske biohemije, a trenutno je konsultant u maloj privatnoj firmi, koja snabdeva laboratorije ELISA reagensima, naučnim činjenicama i praktičnim savetima. Organizator je poslovanja oftalmološke ordinacije i optike u Beogradu. Zauvek rukovođena idejom o boljem i konstruktivnijem svetu, gde reč nešto znači, a sram nije izgubio svoju osnovnu ulogu.