Yersinia enterocolicita

Yersinia enterocolicita

 • Yersinia
Cena u privatnim laboratorijama za Yersinia enterocolicita je od 310 - 1650 din.
 • O analizi

  Yersinia enterocolitica je anaerobna gram-negativna bakterija koja izaziva oboljenje nazvano jersinioza. Infekcija se prenosi upotrebom kontaminirane hrane, najčešće svinjskog mesa. Najviše oboljevaju deca a simptomi su povišena temperatura, bolovi u stomaku, dijareja. Ovaj test se koristi za dokazivanje infekcije bakterijom Yersinia enterocolicita u uzorku stolice.

 • Uzorak

  Uzorak fecesa.

 • Kada se ispituje?

  Kod sumnje na infekciju bakterijom Yersinia enterocolicita.

 • Priprema

  Test ne zahteva posebnu pripremu pre odlaska u laboratoriju.

 • Detaljan opis

  Yersinia enterocolitica je anaerobna gram-negativna bakterija koja izaziva oboljenje nazvano jersinioza. Ovo oboljenje se prenosi hranom kontaminiranom ovom bakterijom. Inkubacioni period traje obično 4-6 dana (može i do 2 nedelje). Svinje su poznati rezervoari sojeva ove bakterije i proizvodi od svežeg svinjskog mesa mogu prouzrokovati infekciju. Infekcija ovom bakterijom je češća kod dece, mada oboljevaju i odrasli. Najčeći simptomi jersinioze su:

  • povećana temperatura,
  • abdominalni bol, nekad nalik upali slepog creva,
  • dijareja (može biti krvava i trajati nekoliko nedelja),
  • povraćanje,
  • nekrotizirajući enterokolitis kod dece.

  Ekstraintestinalna manifestacija ove bolesti je reaktivni artritis koji pogađa kolena, zglobove na rukama i članke, obično se javlja mesec dana nakon inicijalne epizode dijareje i povlači se nakon 1-6 meseci. Takođe, može se javiti i eritem (Erythema nodosum) i manifestirati se u vidu bolnih, crvenih lezija na grudima i leđima. Eritem se obično povlači nakon mesec dana.

  Dijagnoza se postavlja izolacijom ove bakterije u uzorku stolice, krvi, tkiva limfnih čvorova i ascitesa. Ukoliko se kao uzorak koristi stolica, neophodno je doneti na analizu 3 uzorka stolice sakupljena u 3 različita dana.

 • Imaš snižen ili povišen rezultat za
  Yersinia enterocolicita?

  Isprobaj uslugu online tumačenja laboratorijskih nalaza.

  Pokreni tumačenje nalaza

  Napomena

  Rezultati ovog testa nisu apsolutni dokaz prisustva ili odsustva oboljenja. Rezultate testa će tumačiti lekar zajedno sa drugim dijagnostičkim testovima kao i kliničkom slikom pacijenta.

   Literatura
  1. Centers for Disease Control and Prevention, Yersinia enterocolicita, May 2016
  2. LabCorp, Stool Culture, Yersinia Only, 2019.
  3. KidsHealth, Yersiniosis, Yamini Durani MD, May 2015.
  4. University of Rochester, Medical centar, Yersinia (Stool),Fetterman,A., Haldeman-Englert,C.,2019
  5. NCBI, Symptoms and sources of Yersinia enterocolitica-infection: a case-control study, Houvinen E.,Sihoven L. and ass.

Božena Pavasović, diplomirani farmaceut - medicinski biohemičar

Rođena 1984. godine u Šibeniku. Završila Farmaceutski fakultet u Beogradu, smer medicinski biohemičar. Većinu praktičnih znanja i veština iz oblasti laboratorijske dijagnostike je stekla u Kliničko-biohemijskoj laboratoriji OB Pančevo gde i danas radi. Po prirodi je entuzijasta, optimista, zaljubljenik u putovanja i fotografiju, kojom se i amaterski bavi.