Aldosteron

Aldosteron

Cena u privatnim laboratorijama za Aldosteron je od 1179 - 1800 din.
 • O analizi

  Aldosteron je hormon kore nadbubrežne žlezde i spada u grupu mineralokortikoidnih hormona. On učestvuje u metabolizmu natrijuma, kalijuma i vodonikovih jona. Na njegovu sintezu i sekreciju utiče renin-angiotenzin sistem čija je uloga održavanje krvnog pritiska. U tom procesu učestvuje aldosteron na taj način što stimuliše zadržavanje natrijuma u organizmu, uz istovremeno povećano izlučivanje kalijuma i vodonikovih jona. Određivanje koncentracije aldosterona pomaže u postavljanju dijagnoze primarnog hiperaldosteronizma.

 • Uzorak

  Uzorak plazme i seruma.

  24h urin. Za sakupljanje 24h urina neophodno je uzeti upustvo za sakuljanje urina u laboratoriji.

 • Kada se ispituje?

  Kod postavljanja diferencijalne dijagnoze hipertenzije i primarnog aldosteronizma.

 • Priprema

  Potrebno je da pacijenti hodaju 30 minuta pre vađenja krvi.

  Potrebno da je da pacijent prekine terapiju nekoliko nedelja pre testiranja, jer na nivo aldosterona u krvi utiču lekovi za snižavanje pritiska:

  • spironolakton
  • diuretici koji štede kalijum

 • Detaljan opis

  Renin je proteolitički enzim koji se sintetiše i skladišti u jukstaglomerularnim ćelijama, smeštenim u arteriolama renalnih glomerula. Nakon stimulacije ovih ćelija renin se oslobađa u krv, gde hidrolizuje angiotenzinogen, gradeći angiotenzin I, koji se brzo konvertuje u angiotenzin II. Angiotenzin II je jak vazokonstriktor i stimuliše ćelije nadbubrežne žlezde da luče aldosteron.

  Aldosteron je hormon koji igra važnu ulogu u održavanju normalne koncentracije natrijuma i kalijuma u krvi i u kontroli krvnog pritiska. Aldosteron luče nadbubrežne žlezde, locirane iznad bubrega i on stimuliše retenciju (zadržavanje) natrijuma i eliminaciju kalijuma i vodonikovih jona putem bubrega.

  Bubrezi luče renin kada dođe do pada krvnog pritiska ili do smanjenja koncentracije natrijuma u tubulima. Ovo ima za posledicu oslobađanje aldosterona i vazokonstrikciju, što povećava krvni pritisak i održava normalan nivo natrijuma i kalijuma u krvi.

  Brojna stanja mogu dovesti do povećane produkcije aldosterona (hiperaldosteronizma ili aldosteronizma) i smanjene produkcije (hipoaldosteronizma). Pošto su renin i aldosteron usko povezani uglavnom se određuju zajedno u krvi, da bi se utvrdio uzrok abnormalnog lučenja aldosterona.

  Aldosteron se može određivati iz krvi ili iz 24-časovnog urina. Testiranje je najkorisnije kod postavljanja dijagnoze primarnog aldosteronizma ili Conn-ovog sindroma koji izaziva visok krvni pritisak. Koncentracije aldosterona i renina su najviše ujutru i nivo im opada u toku dana. Na njihovu koncentraciju utiče:

  • stres
  • pozicija tela
  • brojni lekovi

  Određivanje aldosterona i renina se vrši kod pacijenata sa visokim krvnim pritiskom i niskim nivoom kalijuma u krvi. Čak i kada je koncentracija kalijuma u referentnom opsegu, testiranje se izvodi ako se lekovima ne može regulisati hipertenzija ili ako se javi u ranom životnom dobu. Određivanje aldosterona se vrši i kada se sumnja na dijagnozu adrenalne insuficijencije ili Adisonove bolesti. Tada se izvodi aldosteron stimulatorni test ili ACTH test stimulacije, pri čemu se u krvi mere nivoi aldosterona i kortizola da bi se utvrdilo da li pacijent ima Adisonovu bolest, smanjenu funkciju hipofize ili tumor hipofize. Normalan rezultat je povišen nivo kortizola i povišen nivo aldosterona nakon stimulacije sa ACTH.

 • Imaš snižen ili povišen rezultat za
  Aldosteron?

  Isprobaj uslugu online tumačenja laboratorijskih nalaza.

  Pokreni tumačenje nalaza

  Napomena

  Koncentracije aldosterona određene testovima različitih proizvođača mogu varirati zbog razlika u metodama i specifičnosti testova. Vrednosti aldosterona je najbolje pratiti jednom metodom, tj. u jednoj laboratoriji. Rezultati ovog testa nisu apsolutni dokaz prisustva ili odsustva oboljenja. Rezultate testa će tumačiti lekar zajedno sa drugim dijagnostičkim testovima kao i kliničkom slikom pacijenta.

   Literatura
  1. Tietz Textbook of Clinical Chemistry and Molecular Diagnostics. Edited by CA Burtis, ER Ashwood, DE Bruns. St. Louis, MO. Elsevier Saunders, pp 1847-1904, 2012.
  2. Funder JW, Carey RM, Mantero F, et al. The Management of Primary Aldosteronism: Case Detection, Diagnosis, and Treatment: An Endocrine Society Clinical Practice Guideline. J Clin Endocrinol Metab 2016;101(5):1889-1916. 
  3. Frassetto, LA. Bartter Syndrome: Background, Pathophysiology, Etiology. Available online at emedicine.medscape.com/article/238670. Accessed October 2016.
  4. Griffing GT. Addison Disease Workup. Available online at emedicine.medscape.com/article /116467. Accessed October 2016.
  5. Mayo Clinic. Primary aldosteronism. Available online at http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/primary-aldosteronism/basics/tests-diagnosis/con-20030194. Accessed October 2016.

Božena Pavasović, diplomirani farmaceut - medicinski biohemičar

Rođena 1984. godine u Šibeniku. Završila Farmaceutski fakultet u Beogradu, smer medicinski biohemičar. Većinu praktičnih znanja i veština iz oblasti laboratorijske dijagnostike je stekla u Kliničko-biohemijskoj laboratoriji OB Pančevo gde i danas radi. Po prirodi je entuzijasta, optimista, zaljubljenik u putovanja i fotografiju, kojom se i amaterski bavi.