Antitela na gluten IgE klase se određuju kod sumnje na Celijačnu bolest, kao deo kaskade antitela preosetljivosti na gluten.
Uzorak seruma.
Određivanje gluten-IgE antitela se koristi kod sumnje na intoleranciju na gluten. Antitela na gluten IgE klase se određuju u sklopu kaskade analiza antitela i to redom: ukoliko su antitransglutaminska antitela pozitivna, potvrđuje se celijakija, ukoliko su negativna, analiziraju se antiglijadinska antitela. Ukoliko su pozitivna, testiranje se zaustavja, a ako su negativna, analiziraju se IgE antitela na gluten.
Test ne zahteva posebnu pripremu pre odlaska u laboratoriju.
Ovaj test se koristi, uz analizu ostalih antitela, prvenstveno za postavljanje dijagnoze celijakije. Celijakija je autoimuno oboljenje koje karakteriše neadekvatan odgovor organizma na gluten, protein nađen u pšenici i druge dijetarne proteine nađene u raži i ječmu. Na prisustvo ovih proteina kod celijačne bolesti, organizam stvara antitela kao deo imunog odgovora. Taj imuni odgovor na gluten uključuje i alergiju na određene namirnice, celijačnu bolest, vežbom indukovanu astmu, ne-IgE posredovanu enteropatiju, uzrokovanu reakcijom na glijadin. Reakcije organizma mogu biti trenutne, odložene ili i jedne i druge. Alergijska reakcija organizma može se tumačiti kao netolerancija na gluten koja se javlja u celijačnoj bolesti i jedna je od najčešćih alergija na namirnice kod dece. Okidač alergijske reakcije ne mora biti samo gluten već to mogu biti i drugi proteini ili kombinacije proteina nađenih u pšenici. Kako pacijenti koji su alergični na pšenično brašno mogu biti alergični i na proteine koji se nalaze i u ječmu i raži, preporuka je da se sprovede dijeta bez unosa glutena.
Snižena vrednost IgE antitela na gluten, negativna vrednost, označava da ne postoji osetljivost na gluten.
Povišena vrednost (pozitivna) IgE antitela na gluten ukazuje na postojanje alergije na gluten. Daje se preporuka da se sprovede dijeta bez glutena.
Koncentracije IgE antitela na gluten određene testovima različitih proizvođača mogu varirati zbog razlika u metodama i specifičnosti testova. Vrednosti IgE antitela na gluten je najbolje pratiti jednom metodom, tj. u jednoj laboratoriji. Nemojte interpretirati rezultate testa kao apsolutni dijagnostički dokaz. Rezultate testa interpretirajte zajedno sa drugim dijagnostičkim testovima kao i kliničkom slikom pacijenta.
Kristina Sopić, diplomirani farmaceut - medicinski biohemičar
Rođena u Beogradu, gde je i diplomirala na Farmaceutskom fakultetu, na smeru Medicinska biohemija. Primenjivala stečena znanja i praksu na različite poslove iz oblasti medicinske biohemije, a trenutno je konsultant u maloj privatnoj firmi, koja snabdeva laboratorije ELISA reagensima, naučnim činjenicama i praktičnim savetima. Organizator je poslovanja oftalmološke ordinacije i optike u Beogradu. Zauvek rukovođena idejom o boljem i konstruktivnijem svetu, gde reč nešto znači, a sram nije izgubio svoju osnovnu ulogu.