Anti gluten IgE antitela

Anti gluten IgE antitela

Cena u privatnim laboratorijama za Anti gluten IgE antitela je od 1300 - 2300 din.
  • O analizi

    Antitela na gluten IgE klase se određuju kod sumnje na Celijačnu bolest, kao deo kaskade antitela preosetljivosti na gluten.

  • Uzorak

    Uzorak seruma.

  • Kada se ispituje?

    Određivanje gluten-IgE antitela se koristi kod sumnje na intoleranciju na gluten. Antitela na gluten IgE klase se određuju u sklopu kaskade analiza antitela i to redom: ukoliko su antitransglutaminska antitela pozitivna, potvrđuje se celijakija, ukoliko su negativna, analiziraju se antiglijadinska antitela. Ukoliko su pozitivna, testiranje se zaustavja, a ako su negativna, analiziraju se IgE antitela na gluten.

  • Priprema

    Test ne zahteva posebnu pripremu pre odlaska u laboratoriju.

  • Detaljan opis

    Ovaj test se koristi, uz analizu ostalih antitela, prvenstveno za postavljanje dijagnoze celijakije. Celijakija je autoimuno oboljenje koje karakteriše neadekvatan odgovor organizma na gluten, protein nađen u pšenici i druge dijetarne proteine nađene u raži i ječmu. Na prisustvo ovih proteina kod celijačne bolesti, organizam stvara antitela kao deo imunog odgovora. Taj imuni odgovor na gluten uključuje i alergiju na određene namirnice, celijačnu bolest, vežbom indukovanu astmu, ne-IgE posredovanu enteropatiju, uzrokovanu reakcijom na glijadin. Reakcije organizma mogu biti trenutne, odložene ili i jedne i druge. Alergijska reakcija organizma može se tumačiti kao netolerancija na gluten koja se javlja u celijačnoj bolesti i jedna je od najčešćih alergija na namirnice kod dece. Okidač alergijske reakcije ne mora biti samo gluten već to mogu biti i drugi proteini ili kombinacije proteina nađenih u pšenici. Kako pacijenti koji su alergični na pšenično brašno mogu biti alergični i na proteine koji se nalaze i u ječmu i raži, preporuka je da se sprovede dijeta bez unosa glutena.

  • Tvoji rezultati su van referentnih vrednosti?

    Saznaj u roku od 4h šta to znači!

    Pokreni tumačenje laboratorijskih nalaza

    Napomena

    Koncentracije IgE antitela na gluten određene testovima različitih proizvođača mogu varirati zbog razlika u metodama i specifičnosti testova. Vrednosti IgE antitela na gluten je najbolje pratiti jednom metodom, tj. u jednoj laboratoriji. Nemojte interpretirati rezultate testa kao apsolutni dijagnostički dokaz. Rezultate testa interpretirajte zajedno sa drugim dijagnostičkim testovima kao i kliničkom slikom pacijenta.

      Literatura
    1. Hadjivassiliou M, Grünewald RA, Kandler RH, et al. Neuropathy associated with gluten sensitivity. J Neurol Neurosurg Psychiatry. 2006 Nov; 77(11):1262-1266. PubMed 16835287
    2. Snyder CL, Young DO, Green PHR, Taylor AK. Celiac disease. In: Pagon RA, Bird TD, Dolan CR, Stephens K, Adam MP, eds. GeneReviews. Accessed July 3, 2008. PubMed 20301720
    3. Ford RP. The gluten syndrome: A neurological disease. Med Hypotheses. 2009 Sep; 73(3):438-440

Kristina Sopić, diplomirani farmaceut - medicinski biohemičar

Rođena u Beogradu, gde je i diplomirala na Farmaceutskom fakultetu, na smeru Medicinska biohemija. Primenjivala stečena znanja i praksu na različite poslove iz oblasti medicinske biohemije, a trenutno je konsultant u maloj privatnoj firmi, koja snabdeva laboratorije ELISA reagensima, naučnim činjenicama i praktičnim savetima. Organizator je poslovanja oftalmološke ordinacije i optike u Beogradu. Zauvek rukovođena idejom o boljem i konstruktivnijem svetu, gde reč nešto znači, a sram nije izgubio svoju osnovnu ulogu.