HOMA index - Test insulinske rezistencije

HOMA index - Test insulinske rezistencije

 • HOMA (Homeostasis Model Assessment)
Cena u privatnim laboratorijama za HOMA index - Test insulinske rezistencije je od 0.9 - 3000 din.
 • O analizi

  Test se koristi za određivanje HOMA indeksa, odnosno za procenu insulinske rezistencije i funkcije beta-ćelija pankreasa.

 • Uzorak

  Uzorak seruma ili plazme.

 • Kada se ispituje?

  Kod procene insulinske rezistencije i funkcije beta-ćelija pankreasa.

 • Priprema

  Krv za određivanje HOMA indeksa treba vaditi ujutru (nakon 8h gladovanja)

 • Detaljan opis

  Homeostatic model assessment (HOMA) je metod ispitivanja funkcije beta-ćelija pankreasa i insulinske rezistencije preko bazalnih vrednosti glukoze i insulina (ili C-peptida). Veza između bazalnih vrednosti glukoze i insulina reflektuje balans između hepatičnog otpuštanja glukoze u cirkulaciju i sekrecije insulina, koji se održava zahvaljujući mehanizmu povratne sprege između jetre i beta-ćelija pankreasa.

  Smanjivanje funkcije β–ćelija se podešava na osnovu promene odgovora ovih ćelija na koncentraciju glukoze u plazmi. Insulinska osetljivost se prilagođava proporcionalno smanjenju efekta plazmatske koncentracije insulina na jetru i periferna tkiva. U bilo kakvoj kombinaciji promet glukoze u modelu ostaje konstantan. U modelu ne postoji razlika između hepatične i periferne insulinske osetljivosti.

  Model je izveden iz matematičke procene interakcije funkcije beta ćelija i insulinske rezistencije u idealnom modelu koji se koristi za procenu stanja ravnoteže koncentracije insulina i glukoze te je kalibrisan tako da za normalnu funkciju beta ćelija daje vrednost 100% i normalnu insulinsku rezistenciju 1.

  HOMA1, originalni model je opisan od strane Matthews i sr. i sadržao je jednostavnu matematičku jednačinu:

  HOMA - IR = (FPI x FPG)/22.5 za insulinsku osetljivost
  HOMA1 - %B = (20 x FPI)/(FPG-3.5) za funkciju beta-ćelija

  gde su:
  FPI - (engl. fasting plasma insulin concentration) - koncentracija insulina u plazmi, natašte
  FPG - (engl. fasting plasma glucose concentration) - koncentracija glukoze u plazmi, natašte

  HOMA2 je model koji se računa pomoću kompjuterskog softvera i danas se uglavnom on upotrebljava.

  HOMA indeks se koristi u brojnim epidemiološkim i genetskim studijama da bi se procenila insulinska rezistencija (citiran je u preko 500 studija). Do sada postoje podeljena mišljenja za upotrebu ovog modela procene insulinske rezistencije kod zdrave populacije.

  Smatra se da upotreba ovog indeksa kod zdrave populacije može omogućiti:

  • Poređenje insulinske rezistencije i funkcije beta-ćelija pankreasa kod osoba sa poremećenom tolerancijom na glukozu
  • Za prikupljanje podataka kod osoba koji će razviti netoleranciju na glukozu

  HOMA je moguće izračunati iz seruma i heparinizirane plazme, ali su niže vrednosti insulina primećene u uzorcima plazme. Preporuka je da se uzima srednja vrednost insulina dobijena iz 3 uzastopno uzeta uzorka u razmaku od 5 minuta radi pulsativne sekrecije insulina u organizmu. U kliničkoj praksi po pravilu se uzima jedan uzorak koji se pokazao dosta tačnim za procenu insulinske rezistencije.

 • Imaš snižen ili povišen rezultat za
  HOMA index - Test insulinske rezistencije?

  Isprobaj uslugu online tumačenja laboratorijskih nalaza.

  Pokreni tumačenje nalaza

  Napomena

  Vrednosti HOMA je najbolje pratiti jednim kalkulatorom, tj. u jednoj laboratoriji, jer mogu postojati velike razlike u HOMA indeksu kod različitih metoda koje se koriste za određivanje koncentracije insulina u krvi. Rezultati ovog testa nisu apsolutni dokaz prisustva ili odsustva oboljenja. Rezultate testa će tumačiti lekar zajedno sa drugim dijagnostičkim testovima kao i kliničkom slikom pacijenta.

   Literatura
  1. Wallace TM, Levy JC, Matthews DR. Use and abuse of HOMA modeling. Diabetes Care 2004;Jun;27
  2. Manley SE, Luzio SD, Stratton IM, Wallace TM, Clark PM. Preanalytical, analytical, and computational factors affect homeostasis model assessment estimates. Diabetes Care 2008;Sep;31
  3. Matthews DR, Hosker JP, Rudenski AS, Naylor BA, Treacher DF, Turner RC. Homeostasis model assessment: insulin resistance and beta-cell function from fasting plasma glucose and insulin concentrations in man. Diabetologia 1985;28(7):412-419.

Jelena Kotur Stevuljević, Dr sc., redovni profesor Farmaceutskog fakulteta u Beogradu

Rođena 1969. godine u Smederevu. Diplomirala, a kasnije odbranila magistarski i doktorski rad na Farmaceutskom fakultetu Univerziteta u Beogradu iz oblasti medicinske biohemije. Na Katedri za medicinsku biohemiju Farmaceutskog fakulteta je zaposlena od 1996, a od 2018. i kao redovni profesor. Dobitnik je brojnih stipendija i nagrada, a 2020. godine se našla na listi 2% najuticajnijih naučnika u svetu baziranoj na standardizovanoj metrici citiranja svih naučnika i naučnih disciplina koju je objavio Univerzitet Stanford.
 Centralna tema njenih istraživanja je razvoj analitike za kvantifikaciju oksidativnog stresa u biološkim tečnostima. Recezent svih tekstova na ovim stranicama.