Helminti

Helminti

Cena u privatnim laboratorijama za Helminti je od 400 - 2410 din.
 • O analizi

  Helminti su paraziti koji obično nastanjuju tanko crevo i najčešće se javljaju u dečijem uzrastu. Njihov životni ciklus traje od 2 do 6 nedelja, a u organizam čoveka najčešće dospevaju u slučajevima kada se proguta njihovo jaje. Ovaj mikrobiloški test se koristi za dokazivanje prisustva helminta u digestivnom traktu, kod osoba sa dijarejom i drugim gastrointestinalnim smetnjama.

 • Uzorak

  Uzorak fecesa. Perianalni otisak.

 • Kada se ispituje?

  Test se koristi kod dokazivanja prisustva helminta u digestivnom traktu.

 • Priprema

  Za dokazivanje infekcije malom dečijom glistom uzima se perianalni otisak. Uzorak treba uzeti rano ujutro pre nego što dete ustane. Komadić lepljive trake se postavlja iznad kožnih nabora i analne regije, zalepi na predmetno staklo, koje se pre toga uzme u laboratoriji. Postupak bi trebalo ponavljati nekoliko puta.

 • Detaljan opis

  Helminti su paraziti koji obično nastanjuju tanko crevo i najčešće se javljaju u dečijem uzrastu, iako su njima podložni i odrasli jer se helminti lako prenose. Njihov životni ciklus traje od 2 do 6 nedelja, a u organizam čoveka najčešće dospevaju u slučajevima kada se proguta njihovo jaje. Značajna je i informacija da ovih jaja ima u prašini, na posteljini, nameštaju, odeći, hrani, igračkama itd.

  Helminti spadaju u veće parazite, a pored tankog creva mogu se naći i u plućima, jetri, koži ili mozgu. Iako u proseku rastu do 30 cm, česti su slučajevi sa helmintima i do tri puta većim. Postoji više različitih vrsta helminta, a najčešći su poznati pod nazivom dečije gliste koje se i obično javljaju kod male dece.

  Mala dečija glista (lat. Enterobius vermicularis) je parazit koji kod ljudi, koji su im jedini prirodni domaćini, izaziva bolest koju nazivamo enterobiozom ili enterobijazom. Glista izgleda poput belog končića, ženka je duga 8-13 mm, a mužjak 2-5 mm. Gliste ulaze u telo kada se progutaju jajašca. Ženka otputuje do perianalne regije (obično noću) da bi položila jajašca između kožnih nabora. Larve se izležu iz jajašca i vraćaju natrag u završni deo debelog creva (rektum) i donje delove creva. Jajašca mogu na sobnoj temperaturi preživeti i tri nedelje. Mogu se zakačiti na prste, širiti se prašinom, mogu se naći na posteljini, odeći, nameštaju, igračkama, čak i na hrani. Novi domaćin ih može progutati. Infekcija ovom glistom često nije opasna po zdravlje i lako se leči.

  Još jedna česta vrsta helminta je Ascaris lumbricoides. Infekcija ovim parazitom dovodi do oboljenja koje se naziva askarijaza. Najčešće oboljevaju deca koja odrastaju u zemljama sa lošim sanitetskim uslovima. Kada se progutaju jajašca ovog parazita, ona ulaze u intestinum gde polažu larve. Larve se zatim počinju širiti krvotokom po telu i mogu dospeti do pluća, upadaju u plućne alveole i penju se u dušnik, gde se iskašljavaju i gutaju. Nakon toga, larve prolaze kroz želudac i po drugi put ulaze u crevni sistem gde postaju odrasle gliste. Simptomi koji se kod pacijenta sreću su:

  • pojava glista u stolici,
  • gubitak apetita,
  • temperatura,
  • povraćanje,
  • abdominalni bol i oticanje abdomena.

  Najbolja prevencija od zaraze ovim helmintima je redovno pranje ruku i održavanje adekvatne higijene.

 • Imaš snižen ili povišen rezultat za
  Helminti?

  Isprobaj uslugu online tumačenja laboratorijskih nalaza.

  Pokreni tumačenje nalaza

  Napomena

  Rezultati ovog testa nisu apsolutni dokaz prisustva ili odsustva oboljenja. Rezultate testa će tumačiti lekar zajedno sa drugim dijagnostičkim testovima kao i kliničkom slikom pacijenta.

   Literatura

Božena Pavasović, diplomirani farmaceut - medicinski biohemičar

Rođena 1984. godine u Šibeniku. Završila Farmaceutski fakultet u Beogradu, smer medicinski biohemičar. Većinu praktičnih znanja i veština iz oblasti laboratorijske dijagnostike je stekla u Kliničko-biohemijskoj laboratoriji OB Pančevo gde i danas radi. Po prirodi je entuzijasta, optimista, zaljubljenik u putovanja i fotografiju, kojom se i amaterski bavi.