Humani papiloma virus HPV

Humani papiloma virus HPV

 • HPV
Cena u privatnim laboratorijama za Humani papiloma virus HPV je od 5200 - 7590 din.
 • O analizi

  HPV (humani papiloma virus) prouzrokuje infekciju koja je najčešća polno prenosiva bolest (prenosi se polnim odnosom, direktnim kontaktom zaražene kože ili sluzokože sa zaraženim delovima, vaginalnim, oralnim i analnim odnosom, kao i deljenjem seksualnih igračaka). Korišćenje prezervativa predstavlja zaštitu, ali se HPV može preneti uprkos zaštiti. Infekcija pogađa podjednako i žene i muškarce. HPV infekcija je u preko 90% slučajeva asimptomatska i prolazi bez ikakvih simptoma. U nekim slučajevima infekcija perzistira duže od 2 godine i može prouzrokovati genitalne bradavice (kondilome) ili u težim slučajevima karcinom cerviksa, vulve, vagine, penisa, anusa, usta, krajnika ili grla.

 • Uzorak

  Uzorak brisa sa regije gde se ispituje infekcija (bris cerviksa, vulve, vagine, penisa, anusa, usta, krajnika ili grla).

 • Kada se ispituje?

  HPV se ispituje kada postoji sumnja na HPV infekciju, kao i deo cervikalnog skrininga kod žena godina od 25 do 64. Tokom cervikalnog skrininga uzima se bris (mali deo ćelija) cerviksa i određuje se pomoću PCR testova. Još uvek ne postoje serološki testovi za određivanje HPV iz uzorka krvi. Neke klinike nude i određivanje HPV kod muškaraca, kao deo analnog skrininga, kod osoba kod kojih postoji povećani rizik od razvitka analnog kancera (uglavnom kod muškaraca koji praktikuju analni seks sa muškarcima).

 • Priprema

  Nije potrebna posebna priprema pre odlaska u laboratoriju.

 • Detaljan opis

  Humani ili ljudski papiloma virus (HPV) je DNK virus čiji je naziv izveden od latinske reči papilla (bradavica) i grčke reči oma (tumor). HPV je široki termin koji obuhvata grupu papiloma virusa koji inficiraju čoveka. Postoji oko 200 papiloma virusa, a svi oni su podeljeni u dve grupe:

  • HPV sa niskim rizikom. Ova grupa najčešće ne izaziva bolest. Najveća komplikacija kod ove vrste HPV virusa je pojava bradavica (kondiloma), najčešće genitalnih, ali se mogu pojaviti i oko anusa, usta i grla. Najčešći izazivači bradavica su tipovi HPV 6 i HPV 11.
  • HPV sa visokim rizikom. Ova grupa može izazvati karcinom kao posledicu infekcije. Postoje oko 14 visoko rizičnih tipova HPV, a to su HPV 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66 i 68. Dva su najčešće izazivači svih kancera povezanih sa HPV infekcijom, a to su HPV 16 i HPV 18. Prema CDC HPV infekcija sa visoko rizičnim tipovima prouzrokuje 3% svih karcinoma kod žena i 2% svih karcinoma kod muškaraca u Americi. Brojke za ostatak sveta su veće, gde čak 5% svih karcinoma izaziva HPV.

  Infekcija HPV-om je veoma česta. Infekcija se prenosi polnim odnosom, tako da skoro svi seksualno aktivni ljudi bivaju zaraženi HPV-om u roku od par meseci do par godina od stupanja u seksualne odnose. U podjednakom procentu bivaju zaraženi i žene i muškarci. Veoma veliki broj infekcija prođe asimptomatski, i imuni sistem organizma se izbori sa infekcijom i eliminiše je u roku od dve godine. Ako se osoba zarazi HPV-om visoko rizičnog tipa, ta infekcija može biti u organizmu godinama i izazvati promene koje mogu kasnije preći u karcinom.

  Korišćenje prezervativa nije 100% zaštita, tako da je za sada najefikasniji lek za borbu protiv HPV virusa vakcina. Vakcine sprečavaju infekciju sa visokorizičnim tipovima HPV, i tako sprečavaju pojavu karcinoma kao i genitalnih bradavica. HPV vakcina, Gardasil 9 je dostupna u celom svetu, a od 2022. godine vakcinacija u Srbiji je besplatna, o trošku države. Vakcinacija je preporučena (ne obavezna) za decu (i devojčice i dečake) od 12 do 14 godina, a najkasnije pre stupanja u prve seksualne odnose. Vakcina se daje u dve doze, a deci od 14 do 19 godina u tri doze. Vakcinacija je preporučena do navršene 26. godine. Posle toga vakcina nema toliko benefita.

 • Imaš snižen ili povišen rezultat za
  Humani papiloma virus HPV?

  Isprobaj uslugu online tumačenja laboratorijskih nalaza.

  Pokreni tumačenje nalaza

  Napomena

  Nema dodatnih napomena.

   Literatura
  Povezane analize

Lab Cube,